120 JAAR CASTROL

Castrol viert dit jaar zijn 120-jarige bestaan! Sinds de oprichting in 1899 staat Castrol bekend als een van de meest innovatieve smeermiddelenfabrikanten ter wereld. In 120 jaar is natuurlijk veel veranderd tot het Castrol dat wij vandaag de dag kennen. Wij blikken terug op 120 jaar Castrol.

De oprichting van Castrol in 1899

Castrol werd opgericht door Charles ‘Cheers’ Wakefield onder de naam ‘CC Wakefield & Company’. In 1899 nam Charles ontslag bij Vacuüm Oil om een bedrijf te beginnen in smeermiddelen voor treinen en zware machines.

Al vroeg in de nieuwe eeuw ontwikkelde Wakefield belangstelling voor twee sportieve gemotoriseerde constructies: de auto en het vliegtuig. Het bedrijf begon smeermiddelen te ontwikkelen voor de motoren die daarin werden gebruikt, die oliën nodig hadden die dun genoeg waren om bij een koude start hun werk te doen en dik genoeg waren om dat ook bij hoge temperaturen te doen. De onderzoekers van Wakefield ontdekten dat ze dat voor elkaar konden krijgen door een beetje wonderolie toe te voegen, een plantaardige olie van ricinusbonen (castrol beans). Ze noemden het nieuwe product ‘Castrol’. In 1919 kozen John Alcock en Arthur Brown voor Castrol om de motor te smeren van het vliegtuig dat de eerste trans-Atlantische vlucht uitvoerde.

CC Wakefield had bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuw type olie en besloot klanten ook op een nieuwe manier opmerkzaam te maken op het product: sponsoring. De naam Castrol verscheen op spandoeken en vlaggen bij vliegwedstrijden, autoraces en pogingen om het snelheidsrecord op land te verbreken.

Van CC Wakefield & Company naar Castrol als merk van BP

In 1960 was de naam van de motorolie veel bekender dan die van de oprichter van het bedrijf en dus werd de naam ‘CC Wakefield& Company’ veranderd in Castrol Ltd. In 1966 werd Castrol gekocht door de Burmah Oil Company en in 2000 werd Burmah-Castrol overgenomen door BP.

De innovaties en prestaties van Castrol

Het merk Castrol staat niet alleen voor een historie van passie en snelheid, maar ook voor innovatie en prestatie:

  • In 2012 begon de Curiosity Rover van de NASA aan zijn missie naar Mars, gesmeerd met vet van Castrol
  • In 2015 lanceerde Castrol Nexcel, een olieverversingssysteem dat werd ontwikkeld om uitlaatemissies te verminderen, gebruikte olie te hergebruiken en olie verversen eenvoudiger te maken
  • In 2017 lanceerde Castrol de eerste bio-synthetische motorolie met 25% hernieuwbare plantaardige olie

Vandaag de dag ontwikkelt en test Castrol nieuwe producten en bedrijfsmodellen met het oog op ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en digitalisering. Voorbeelden van recente ontwikkelingen zijn:

  • metaalbewerkingsvloeistoffen waarmee de sector minder water hoeft te gebruiken;
  • transmissievloeistoffen voor gebruik in de nieuwste elektrische auto’s;
  • investeringen in joint ventures voor het ontwikkelen van nieuwe digitale platforms;

Het succes van Castrol is voor een aanzienlijk deel terug te voeren op de oorspronkelijke filosofie van Charles Wakefield. Met de hulp en aanmoedigingen van zijn klanten ontwikkelde hij zijn nieuwe Castrol-oliën, omdat hij de visie had dat samenwerken voor beide partijen de beste manier is om succes te boeken. Deze redenering is vandaag de dag nog even relevant als toen.

Scroll naar top