Stikstof img

Stikstof berekenen

Hoeveel stikstof stoten dieselmachines uit?

Stikstof uitstoot is een hot item bij werken in natuurgebieden en aanbestedingen. Maar hoeveel gram NOx stoten dieselmachines nu uit? En hoe reken je dit nu om naar uitstoot per liter diesel?

De meest voorkomende soorten stikstof zijn ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Deze laatste ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld bij de verbranding van diesel in een verbrandingsmotor. Andere voorbeelden zijn huishoudelijke verwarming op gas, elektriciteitscentrales op kolen, hoogovens voor staalproductie enz.

Hoeveel stikstofoxiden stoten dieselmachines uit?

Maar hoeveel NOx stoten dieselmachines nu uit? In tegenstelling tot bij CO2, is de werkelijke NOx-uitstoot onmogelijk te berekenen. Deze is namelijk voor elk merk en type voertuig anders. Ook het gebruik en de belasting bepalen de werkelijke NOx-uitstoot. En een koude motor stoot sowieso al meer NOx uit dan dezelfde goed opgewarmde motor.

De maximale toegestane NOx-uitstoot voor dieselvoertuigen is wel bekend. Deze is vastgelegd in de STAGE (voor trekkers en bouwmachines) en EURO (voor trucks) emissienormen. Dus afhankelijk van hoe jonger de machine is, valt hij in een hogere emissienorm en gelden strengere eisen voor de NOx uitstoot. Hier vind je de NOx-limieten voor alle STAGE en EURO emissienormen.

Stikstof uitstoot per liter berekenen

STAGE IV trekkers en off-road machines mogen bijvoorbeeld nog maar maximaal 0,40 gram/kWh aan NOx uitstoten. Hoe reken je dit nu om naar gram NOx per liter diesel? kWh geeft de energie-inhoud van een brandstof weer. Voor diesel geldt dat 1 liter diesel een energie-inhoud van 10,65 kWh heeft. De rekenformule wordt dan:

Maximale NOx uitstoot bij STAGE IV = 0,40 gram NOx x 10,65 kWh per liter diesel = 4,26 gram NOx per liter diesel.

Hoe kan je de NOx-uitstoot reduceren?

De grootste stap in NOx reductie maak je door te investeren in nieuwe machines. Is dit financieel of praktisch niet haalbaar? Dan kan je opteren voor een schonere brandstof zoals TRAXX Diesel of GoodFuels HVO100. Door de krachtige reinigende werking en superieure verbrandingseigenschappen stoten deze dieselsoorten 9% minder NOx uit dan reguliere diesel. Ook de uitstoot van fijnstof, roet en CO2 ligt lager, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.

Wilt u meer weten over de NOx-reductie voor uw bedrijf?

Nieuwsberichten

Scroll naar top